Melone

Tutte le ricette di questa sezione sono frutto di esperienza, creatività e…. passaparola di Eleonora Berto, presenza quotidiana al nuovo negozio de “El Tamiso” Sotto il Salone n^28 a Padova. Gli ingredienti sono tutti da agricoltura biologica e le dosi sono indicativamente per quattro persone.

The proverb goes: “pumpkin and melon in their season.” Summer offers us yellow melons, with smooth or ribbed skin, with an intense scent, sweet and juicy pulp, rich in vitamin A, low in calories and refreshing... what a wonder!

CUCURBITOSA SALAD

CUCURBITOSA SALAD

INGREDIENTS:

1 shredded melon, 2 cucumbers, 1 case of lettuce, 1 g. Greek feta, a handful of black olives, chives, (or a little sliced onion), a little salt, extra virgin olive oil, pepper, lemon juice, mint leaves.

PROCEDURE: Wash and dry the lettuce, remove the skin and seeds of the melon and cut into cubes. Peel the cucumber and slice it. In a small bowl, mix the oil with the lemon juice, salt, pepper and onion. Season everything with this emulsion, arrange on plates and complete with the crumbled Greek feta (it's quite salty!) and the black olives and the mint leaves.
GREEK-STYLE FRESHNESS

GREEK-STYLE FRESHNESS

INGREDIENTS:

1 shredded melon, ½ kg of cherry tomatoes, 2 cucumbers, 2 carrots, 1 red or pink turnip, a jar of Greek yogurt (or thick, even soy), a clove of garlic, ½ cup oil, juice of two lemons, salt, thyme or parsley.

for the Greek sauce: peel a cucumber and grate it in julienne strips, put it in a colander with salt and let it lose water for 30 minutes, squeeze it well. Chop the garlic clove with the thyme (or parsley), pour into a bowl with the salt, oil and lemon, emulsify well, add the cucumber, and finally the yogurt, mix and keep in the fridge for at least half

an hour.
PROCEDURE: After cleaning the melon and vegetables, prepare to prepare the skewers. Thinly slice the turnip and carrots, leave the cherry tomatoes whole, possibly peel the cucumber, cut it into thick slices, and cut the melon into large pieces. Alternate all the ingredients and form the skewers by wetting them with a part of the lemon juice to avoid oxidation. Serve with slices of grilled bread.
RISO AL LIMONE E MELONE

RISO AL LIMONE E MELONE

INGREDIENTS: 300 gr. di riso (o altri cereali), un melone giallo, 2 limoni, un mazzetto di basilico, una confezione di tofu affumicato o grigliato, una manciata di erba cipollina oppure qualche fettina di cipolla tritata, olio extra v. oliva, sale, pepe.
PROCEDURE: Lessare il riso e farlo raffreddare. Preparare in una terrina il condimento per il riso: grattare la buccia dei limoni e spremerne il succo, aggiungere il basilico spezzettato, la cipollina a fettine, l’olio nella quantità che desiderate, il sale ed il pepe. Aggiungere il riso lessato ed il tofu a cubetti e mescolare bene. Far riposare almeno 20/30 minuti (anche fuori dal frigo se si desidera). Prima di servire aggiungere il melone a cubetti e mescolare.
GELATO MELONE E MIRTILLI

GELATO MELONE E MIRTILLI

INGREDIENTS: 1 melone a buccia liscia, una confezione di panna (anche vegetale va bene), 2 cucchiai miele di acacia o zucchero di canna, una manciata nocciole tostate e tritate, 1 vaschetta mirtilli.
PROCEDURE: dividere in due parti il melone, eliminare i semi, con un cucchiaio scavare la polpa, porla in una ciotola e frullarla, tenendone però da parte un po’ per decorare il gelato. Aggiungere il miele (o lo zucchero) e la panna montata, mescolare con delicatezza. Mettere la preparazione in congelatore e dopo 1ora mescolare per rompere i cristallini di ghiaccio e riporre in congelatore per un’altra ora. Estrarre il gelato dal congelatore, mescolare e riempire le calotte del melone aggiungendo i mirtilli ed il melone tenuto da parte e tagliato a cubetti. Rimettere subito in congelatore per un’altra ora. Servire aggiungendo la granella di nocciole e qualche mirtillo.
“GOOD SUMMER” FRUIT SALAD

“GOOD SUMMER” FRUIT SALAD

INGREDIENTS: 1 melon, 2 peaches, 2 nectarines, a slice of watermelon, juice of 2 oranges, juice of 1 lemon, a handful of pine nuts, little sugar (or other sweetener).
PROCEDURE: Cut the fruit into chunks, place it in the cups, add the citrus juice with the sugar. Lightly toast the pine nuts and garnish the fruit salad.

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